10. helmikuuta 2014

Valkosuklaalimekakku. (Gluteeniton)

Kakku kruunaa juhlapöydän,
kerää katseet joka suunnasta
Ja kun uusia makuja kokeilen ja löydän,
on yllätys aina kakun maussa.
 
Samaisille synttäreille, minne tein lahjaksi rautalankaenkelit, tein myös täytekakun. Soittelimme äitini kanssa ja kysyin, onko heillö tarkoitus järjestää juhlia syntymäpäivien kunniaksi ja hän kertoi luvassa olevan ihan pienimuotoiset juhlat. Ilmoitin heti halukkuuteni tehdä täytekakku juhlapöytään ja äitini suostui tähän mielihyvin. Itseasiassa ilmoitin, että tekisin kakun joka tapauksessa, oli juhlia tai ei. Nyt meidän ei kuitenkaan tarvinnut syödä kakkua vain oman perheen voimin, vaan saimme nauttia siitä muiden lähisukulaisten kanssa.
 
 
Pidän leipomisesta kovin ja olen innokas kokeilemaan uusia juttuja. Nykyään teen myös monet leivonnaiset gluteenittomina, sillä lähipiiristäni löytyy muutama keliaakikko. Myös äitini serkulla, eli toisella juhlasankarilla, on keliakia, joten oli luontevaa tehdä kakku gluteenittomaksi. Moni kokee gluteenittoman leivonnan hankalaksi, mutta itse en koe sitä yhtään sen hankalammaksi tai helpommaksi kuin tavallisilla jauhoilla leipomista. Toki gluteenittomat leivonnaiset kohoavat hieman vähemmän kuin esimerkiksi vehnäjauhoista tehdyt, mutta kunhan malttaa vatkata ainekset tarpeeksi kuohkeiksi, ei suurta ongelmaa synny. Ja ohje, millä tein tämän kakun, osoittautui todella hyväksi. En tiedä oliko syy tomusokerissa, mitä ohjeessa käytettiin tavallisen sokerin sijaan, mutta joka tapauksessa pohja kohosi vallan muhkeaksi ja kuohkeaksi. Ohjeen nappasin täältä, mutta kirjoitan sen tähän auki. Näin saan myös omia huomioita kirjoitettua mukaan. (En muuten napsinut kuvia valmistusvaiheesta, vaan ainoastaan valmiista kakusta. Käyttämälläni sivulla on kuitenkin näytetty hyvin esimerkiksi tekniikka, millä kakku kasattiin!)
 
 
GLUTEENITON TÄYTEKAKKU
 
(Tällä ohjeella taikinasta tulee melko iso, niinkuin alkuperäisessä blogissa myös mainitaan. Paistamani pohjat onnistuivat hyvin: paistoin yhden kokonaisen pellin sekä yhden puolikkaan pellin. Olisin varmasti saanut aikaan kaksi kokonaista pellillistä, jos olisin jättänyt ensimmäisen pellin hieman ohuemmaksi. No, oli miten oli, kakusta tuli sopivan kokoinen ja siitä riitti hyvin 15 hengelle.)
 
6 munaa

(reilu)* 3 dl + 1/2 dl tomusokeria
(reilu)* 1 dl gluteenitonta jauhoa
(reilu)* 1 dl perunajauhoa
(reilu 1tl taikinanparannetta)**
3 tl sitruunanmehua
1 tl leivinuahetta
1/4 tl suolaa


* Minä en edes huomannut tuota reilu-osiota ohjeessa, joten laitoin vain desin. Tosin, peruna- ja gluteenittomat jauhot ovat koostumukseltaan niin erilaisia, että en naputellut mittaa tasaiseksi niin kuin kotitaloustunnilla aikanaan vehnäjauhoille tehtiin. Taikinaan meni siis muhkuraiset desit molempia!
 
** Etsin kaupasta taikinanparannetta (käytännössä se siis kai on Psylliumia?). En kuitenkaan moista löytänyt, joten jätin käyttämättä. Kahvipöydässä keliaakikkovieras sanoi, ettei hän ainakaan käytä taikinanparannetta, joten ei sen vaikutus ilmeisen oleellinen ole kuitenkaan.?
 

 
Kostutukseen: sokerivettä tai hedelmämehua. Vedellä laimennettua limemehua, mihin sekoitin mausteeksi vaniljasokeria.
Täytteeksi: vadelmahilloa ja vispikermavaahtoa. Sulatettua valkosuklaata, limen kuorta, valkosuklaa-limerahkaa, vispikermaa.
Kuorrute ja koristelu: kermavaahto ja persikat Valkosuklaa-limerahkaa ja vispikermaa, valkosuklaarouhetta ja limen kuorta.

 
 
POHJA  
  • Erottele keltuaiset ja valkuaiset huolellisesti eri kulhoon.
  • Vatkaa valkuainen omassa kulhossa suolan kanssa vaahdoksi. Vaahdon kovettuessa lisää (reilu) 1/2 dl tomusokeria ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa. Lisää loppuvaiheessa sitruunamehu ja vatkaa vielä mehu sekaisin vaahtoon.
  • Vatkaa keltuaiset ja (reilu) 3 dl tomusokeria eri kulhossa vaahdoksi.
  • Lisää keltuaisvaahdon sekaan kolme isoa lusikallista valkuaisvaahtoa varovasti käännellen, jottei ilma karkaa vaahdosta ja taikina laskeudu.
  • Sekoita kuivat aineet eri kulhossa sekaisin ja lisää ne siivilän läpi taikinaan varovasti käännellen.
  • Lisää loput valkuaisvaahdosta ja kääntele varovasti sekaisin.
  • Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina tasaisesti leivinpaperin päälle. (Tässä vaiheessa levitin siis taikinan puolelletoista pellille.)
  • Paista uunissa 225 astetta noin 8-10 minuuttia
  • Kumoa kypsä pohja leivinliinan päälle pöydälle. Peitä toisella leivinliinalla ja jätä jäähtymään.
  • Kostuta jäähtynyt pohja haluamallasi tavalla. Itse käytin noin 1/2 desiä limemehua ja hieman enemmän vettä. Sekoitin lisäksi mukaan hieman vaniljasokeria.
Tässä vaiheessa aloitin oman soveltamiseni ohjeen suhteen. Tein siis kakun teemalla lime ja valkosuklaa. Pidän kakuista, mitkä eivät ole liian makeita, vaan niissä on sopivassa suhteessa makeaa ja jotakin raikasta ja/tai kirpeää. Lime on yksi suosikkimauistani, joten sen valinta oli helppo. Valkosuklaan se pelaa varsin hyvin yhteen, joten toinenkin maku löytyi helposti. Niin .. ja ehkäpä limen valintaa saattoi vaikuttaa myös sen täydellinen väri!


TÄYTE
 
Täytteen kanssa meinasin olla hieman pulassa. Tarkoitukseni oli siis sulattaa valkosuklaata, värjätä se vihreällä elintarvikevärillä ja levittää kakkupohjan päälle. En kuitenkaan hoksannut, että nestemäisellä värillä ei välttämättä saa värjättyä suklaata (ainakaan jos se ei ole jo täysin sulanut). Hölväsin siis väriä puoliksi sulaneeseen suklaaseen ja se meni ihan kökköräiseksi. Koska minulla ei ollut enempää suklaata eikä kattilassa ollut suklaa mennyt varsinaisesti pilalle, mietin nopeasti miten jatkaisin sen työstämistä. Kippasin suklaat kulhoon, iskin hetkeksi mikroon ja sulatin notkeammaksi. Sen jälkeen lisäsin sekaan hieman vispikermaa ja vatkasin. Seos jäi aika löysäksi, joten heitin mukaan hieman vaniljakreemijauhetta ja vatkasin lisää. Seos muuttui hieman jämäkämmäksi, joten päätin sitten antaa sen olla. Levitin vihreän suklaan kakkupohjalle, minkä olin kostuttanut limellä ja vedellä.
 
Suklaan lisäksi laitoin täytteeksi myös vispikermaa ja rahkaa. En tykkää käyttää kuohukermaa kakkujen teossa, sillä on mielestäni jotenkin hankalaa ja vaikeasti asettuvaa. Vispikerma ja rahka muodostavat tarpeeksi napakan vaahdon eikä se myöskään ole liian makeaa. Tähän kakkuun sekoitin täytteen tälläisistä aineista:
 
 
3 desiä vispikermaa
purkillinen valkosuklaa-limerahkaa
yhden limen kuori raastettuna
 
  • Sekoita vispikerma löysäksi vaahdoksi
  • Lisää rahka ja sekoita lisää
  • Raasta mukaan limen kuori. Lime kannattaa pestä huolellisesti kuumalla vedellä, niin sen pinnasta lähtevät pois kaikki pöpöt ja liat.
  • Vatkaa seos napakaksi vaahdoksi ja levitä se suklaakerroksen päälle.
Seuraava vaihe oli kakun tekemisen hauskin mutta myös hankalin. Tosiasiassa työ ei varmaankaan ole lainkaan hankala, mutta itse sain aikaan aikamoisen sotkun. Jokatapauksessa, kakku siis kasattiin eri tavalla kuin ennen olin kokeillut. Olen jo pitkän aikaa paistanut kakkupohjat pellillä, kuin kääretortut konsanaan, mutta niistä kasatut kakut ovat lähes aina matalia ja leveitä. Nyt löysin kuitenkin keinon saada litteistä pohjista tavallisen kakun muotoinen ja näköinen kakku, joten olihan tätä niksiä koetettava. Rullaus onnistui ihan suhteellisen hyvin, vaikka lopputulos oli hieman muhkurainen kakkupohjan epätasaisuuden takia. Lainaan tähän kuvia toisesta blogista - niistä näkee tekniikan hyvin!
 
http://gluteenittomat.vuodatus.net/sivut/taytekakku
 
http://gluteenittomat.vuodatus.net/sivut/taytekakku
 
http://gluteenittomat.vuodatus.net/sivut/taytekakku
 
Kun kakku on rullattu kasaan, se kääritään voipaperiin ja laitetaan kuvun alla jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.
 
KORISTELU
 
 Käytin kakun koristeluun samanlaista seosta, kuin kakun täytteeseen. Ainoastaan limenkuorta sain raastettua hieman vähemmän kerman sekaan, sillä kuorrutin kakun kotona ja äitini raastin on jo melkoisen tylsä ja elämää nähnyt kapistus. Ensi vuoden synttärilahjaa odotellessa, äitiseni... Lisäksi vatkasin sekaisin viisi desiä vispikermaa kolmen sijaan, jotta sain tarpeeksi vaahtoa pursoturkoristeluun. Unohdin oman pursottímeni kotiin, mutta onneksi äiti käänsi nopeasti leivinpaperista minulle paperipursottimen!
 
Koristelin kakun niin, että levitin vaahtoa ensin koko kakun päälle. Sen jälkeen tein koristepursotukset kakun päälle ja levitin pilkottua valkosuklaata kakun päälle. Lopulla kermalla pursotin reunaan kiekuroita ja heittelin (kyllä, heittelin) loput suklaanpalat reunoihin. Päälle leikkasin vielä limen kuoresta suikaleita, mitkä korvasivat pois jäänyttä kuoriraastetta. (Äitini ja hänen serkkunsa kysyivät miksi kakun päälle on pilkottu purjosipulia. Eh.)
 
Kakusta tuli todella hyvää! Myös kasaamisessa käytetty rullaustekniikka oli mukava tapa kasata kakku, sillä mielestäni ns. kakun näköiset kakut ovat usein joissakin tilanteissa näyttävämpiä kuin litteät ja leveät kakut. Kakkuun tuli leikatessa myös hauskat pystyraidat, mitkä olivat myös hauska yksityiskohta. Koristelukin onnistui mielestäni ihan hyvin ja positiivisia kommentteja kuulin myös kahvipöydässä!
     

1 kommentti:

  1. Kiitos kakun vaihekuvista, jostakin löysin tänne, en enää muista mistä :D Itsekin tein tällä tyylillä kakun jo tokukussa. Linkitin tämän postauksen sinne, voivat toiset käydä myös katsomassa ohjekuvia, itse kun en niitä yksin saanut otettua :)
    http://makiaaminnalta.blogspot.fi/2015/05/ei-tullut-kukkia.html

    VastaaPoista

Mitä tuumit?